אם התחלת לברר על ההריון (בין אם את רק חושבת על זה או שאת כבר שם), ייתכן ושמעת על cmv virus, והשפעתו על ההריון ועל העובר. גם אם זה נשמע מפחיד ויכול גם לאיים, תשמחי לדעת שזיהוי, אבחון וטיפול נכון, יכולים לעזור ברוב המקרים.

מה זה cmv בהריון?

ציטו מגלו וירוס (cmv) הוא נגיף שכיח ממשפחת ההרפס. ידוע כי 40-80% מהאוכלוסייה נדבקת בו בצעירותה, עם דגש על ילדים מתחת לגיל שנתיים ובמהלך גיל ההתבגרות. ברוב המקרים, המחלה היא קלה, דמוית שפעת, ולעיתים ללא תסמינים כלל. במקרים נדירים cmv עלול לגרום למחלת הנשיקה, המערבת פגיעה של הכבד. לעיתים נדירות עוד יותר, נמצא קשר למחלת התשישות הכרונית במבוגרים.

במהלך ההריון תיתכן הדבקה ראשונית של הנגיף ואז, זה גם עלול לעבור לעובר, דבר שעלול לסכן אותו ואף להוביל לתמותה. חשוב להיות מודעת לנושא, להכיר את התסמינים, לאבחן גם אם נדבקת בנגיף בעבר, ולהבין מה המשמעות של התפתחות המחלה בשליש הראשון והשני של ההריון.  

וירוס cmv בהריון - איך זה עובר?

המידע רלוונטי לכלל האוכלוסייה, בהריון חשוב שתקפידי אף יותר. בני האדם הם המקור היחיד להדבקה. הנגיף נמצא בשתן, ברוק, באף, בחלב אם, בנוזלי גוף כדוגמת שתן, הפרשות וגינליות וזרע של אנשים נגועים. בפועל זה אומר שנגיעה בצעצועים, פריטים מזוהמים כמו מברשת שיניים או חיתולים, יכולים לגרום להדבקה. כך גם לגבי מגע מיני והדבקה מאם לעובר או לתינוק במהלך ההנקה. רוב ההדבקות מתרחשות דווקא ממגע בהפרשות של ילדים בגיל הגן.

קבוצות סיכון להתפתחות המחלה

הקריטריון המשמעותי שיכול להשפיע על התפתחות המחלה וחומרתה הוא מועד ההדבקה וסמיכותו להריון.

  1. cmv בהריון – מולד. אם לאישה ישנם נוגדנים ל- cmv בגופה, בין אם התפתחו תסמינים ובין שלא, והיא נדבקה מנגיף ה- CMV בהריון, קיים סיכון שגם העובר ידבק. מצב זה מכונה cmv מולד, שעלול להוביל למומים בעובר או מוגבלויות אצל התינוק. לעיתים, הנגיף עשוי להתעורר בזמן ההיריון, מצב שבדרך כלל לא גורם לבעיות לאישה או לעובר שטרם נולד. ככלל, רק 15-20% מהעוברים שידבקו בCMV - יחלו בפועל.

  2. cmv בהריון – הדבקה ראשונית. הסיכון הגבוה ביותר לעובר הוא כאשר האישה מעולם לא חלתה ב- CMV לפני ההריון, וההדבקה קורית במהלכו. הסיכוי למעבר הנגיף לעובר ולתחלואה של העובר משתנה עם התקדמות ההריון. ככל שהתחלואה מאוחרת יותר הסיכון לעובר קטן יותר

  3. CMV בהריון הדבקה חוזרת. אם האשה נחשפה בעבר לווירוס יש להcmv igg positive (חיובי) ו - cmv igm שלילי. במקרה הזה, אם תתרחש הדבקה חוזרת, CMV IGM יהפוך חיובי והסיכון למעבר לעובר הינו 1% בלבד

נדבקת? מה הסיכוי שהנגיף עובר לעובר?

סיכוי המעבר של cmv בהריון לעובר, תלויים בשלב בו את נדבקת בנגיף, כמפורט:

  • כאשר ההדבקה בנגיף מתרחשת סביב הכניסה להריון, הסיכוי למעבר לעובר הינו עד כ -5%.

  • במידה וזה קורה בטרימסטר הראשון ועד שבוע 13, הסיכוי למעבר לעובר הינו כ - 40%.

  • אם נדבקת בטרימסטר השני, בין שבועות 13-26, הסיכוי שזה יעבור לעובר עומד על כ-50%.

  • משבוע 26 עד למועד הלידה, הסיכוי למעבר לעובר עולה לכ -60%.

רוב העוברים שיחשפו לנגיף לא יפתחו כל מחלה. כ - 15-20% מהעוברים יפתחו מחלה כלשהי, שברוב המקרים תהיה קלה. ככל שההדבקה מתרחשת מוקדם יותר, הסיכוי לתחלואה קשה יותר עולה. מתוך אלו שיפתחו את המחלה, הרוב יגלו סימנים כבר בלידה. אצל חלק קטן ביותר, התסמינים של cmv יופיעו עד גילאי 2-3.

כיצד הריון עם cmv, יכול להשפיע על העובר והתינוק?

ההשפעה של נוכחות הנגיף בהריון על העובר, יכולה להיות:

  1. פגיעה במערכת העצבים המרכזית.

  2. פגיעה בתפקודי הכבד ואף בכבד עצמו.

  3. פיגור שכלי.

  4. הפסקת הצמיחה ברחם, ועקב כך בעיה בגדילה או משקל לידה נמוך.

  5. בעיות בראייה ו/או בשמיעה, עד כדי עיוורון ו/או חרשות.

תסמינים של CMV בהריון

במידה ומתפתחת מחלה, התסמינים של cmv, שיופיעו אצלך, עלולים לכלול: חום, עייפות, כאב גרון ובלוטות נפוחות.

איך מאבחנים cmv בהריון?

בשלב הראשון, ובמידה וקיים חשד שנדבקת בנגיף במהלך ההריון, תעברי בדיקת נוגדנים בדם. מדובר בבדיקת דם פשוטה, שמטרתה לזהות נוגדני  cmv igg ו- cmv igm

איך זה עובד?

כאשר גופנו נחשף לנגיף, מערכת החיסון נכנסת לפעולה ומנסה להילחם בו. בשלב ראשון הגוף מייצר נוגדנים שיודעים לזהות את הנגיף ולחסלו. נוגדנים אלו, שנקראים cmv igm, מתחילים להיווצר תוך ימים ספורים מהחשיפה ונעלמים מהגוף, מספר חודשים לאחר המלחמה בנגיף. כעבור שבועיים ויותר מהחשיפה לנגיף, הגוף מייצר נוגדנים אשר שומרים את הזיכרון החיסוני ונשארים לכל החיים.

כאשר הגוף מותקף שוב על ידי אותו נגיף, מתפתחים נוגדנים הנקראים cmv igg, אשר נשארים בגוף למהלך כל החיים. אבחון נוגדנים אלו מעיד על גוף שנחשף לנגיף.  

cmv avidity- בדיקת דם משלימה, המבוססת על מדד avidity, אשר מייצג את משך הזמן בו נוגדני ה-cmv igg נמצאים בגוף. רמת הנוגדנים והיחס ביניהם, מעניקים לרופא/ה מידע לגבי מועד ההדבקה בנגיף. לבדיקות אלו חשיבות רבה, שכן מועד ההדבקה משפיע מאד על הסיכוי לתחלואה משמעותית לעובר, במידה ויש חשש או עדות להדבקה בוירוס במהלך ההריון.

לדוגמא, ככל שמדד ה - avidity גבוה יותר, הנוגדנים מסוג cmv igg נמצאים בגוף זמן רב יותר. כלומר, החשיפה הממושכת לנגיף עצמו אינה מסכנת את העובר.

מה עושים אם אובחן נגיף cmv בהריון בגופך?

במידה ואובחן נגיף הCMV -  בהריון בגופך, תתבקשי לבצע דיקור מי שפיר, כדי לבדוק האם העובר נדבק. דיקור מי השפיר צריך להתבצע לפחות 7 שבועות מההדבקה המשוערת ולאחר שבוע 20 להריון. בדיקור מי השפיר בודקים בעזרת בדיקה גנטית, האם ניתן לזהות את הנגיף. רגישות הבדיקה הינה 98%. ניתן גם לעשות בדיקת אולטרסאונד או בדיקת MRI למוח העובר במידה ויש חשד שהאם נדבקה בכדי לוודא העדר פגיעה בעובר.

איך פועלים אם הבדיקה חיובית והעובר נדבק?

כאשר התוצאה חיובית והחשד להדבקת העובר מאומת, חשוב להגיע להחלטה לגבי ההמשך עם הרופא/ה שלך, בהתאם להשפעה על העובר. השאלה היא מתי cmv מסוכן בהריון? במידה וישנה הדבקה בשלב מוקדם להריון, הפגיעה עלולה להיות חמורה. בפועל, 1/5 מהעוברים שנדבקים ב-cmv בהריון, יחלו, במיוחד כשההדבקה קורית בשליש הראשון. עם זאת אנו יודעים היום כי במידה ומעקב האולטרסאונד וגם בדיקת ה-mri למוח העובר הנם תקינים, הסיכוי לתחלואה משמעותית נמוך, למעט חרשות.

בסופו של דבר, זו החלטה שלך ושל בן הזוג, האם להפסיק את ההריון או להמשיך אותו. חשוב שתיקחו בחשבון את תוצאות הבדיקה, המלצת הרופא/ה, את מצבך, תקינות ההריון ומה אתם מרגישים בנושא. אם החלטתם להמשיך עם ההריון, חשוב שתהיי במעקב רפואי צמוד מהרגיל, כולל בדיקות תכופות של התפתחות העובר.

תוצאות בדיקת cmv בהריון הנה שלילית - מה השלב הבא?

במידה ונוגדני  cmv igg ו- cmv igm שליליים שניהם בתחילת ההריון (אין המלצה מחייבת של משרד הבריאות לבדוק את הנוגדנים בתחילת ההריון), אזי מומלץ לבצע מעקב אחת לחודש, בכדי לדעת האם התרחשה הדבקה. במידה ו-cmv igg positive (דהיינו cmv igg חיובי) ו -cmv igm  שלילי, הרי את נחשפת לנגיף  cmvבהריון. אם ה -igm cmv חיובי, נדרש לבצע ברור נוסף.

האם ניתן לטפל ב- cmv בהריון?

נשים הרות המאובחנות עם זיהום ראשוני צריכות לפנות למעקב וייעוץ של הרופא/ה שלהן, על מנת לקבל מידע מעודכן אודות הסיכונים והיתרונות של הטיפולים הזמינים, הניתנים כיום. חשוב להתייעץ עם רופא/ה הילדים לגבי תינוקות שנולדו עם מוגבלות נוירולוגית, כתוצאה מ- cmv בהריון. תינוקות אלו יכולים לקבל טיפול אנטי-ויראלי בשלב מוקדם, שהנו בעל יעילות מוכחת. עד היום היה מקובל לטפל ב-CMV רק לאחר הלידה. לאחרונה פרסם אחד מבתי החולים בישראל מחקר שערך בנושא, לפיו ניתן להציע טיפול אנטי ויראלי גם לאישה ההרה. כדי להעניק את הטיפול דרוש מידע ומחקר נוסף ועדיין, שווה לעקוב כי אולי בעתיד הקרוב יהיה אפשר לקבל מענה גם בתקופת ההריון.

cmv מהריון אחד לשני

חשוב לדעת כי במידה והיה זיהום ראשוני בהריון אחד, הרי שבהריון הבא את כבר מוגנת מהדבקה ראשונית ב CMV. מומלץ להמתין כ 3 חודשים בין ההריונות.

האם ניתן למנוע cmv בהריון?

עדיין אין חיסון מאושר נגד הנגיף, אלא אם הוא נמצא בגוף לפני ההריון, ואז את מחוסנת באופן טבעי. במידה ולא, חשוב שתנסי כמה שניתן, לנקוט בצעדים שמפחיתים את הסיכון לחשיפה לנגיף.

צעדי המניעה כוללים:

  1. שטיפת ידיים לעתים קרובות עם סבון ומים זורמים למשך 15 שניות לפחות, כולל הקפדה על ייבוש טוב.

  2. שמירה על היגיינה במהלך ולאחר מגע עם ילדים קטנים, החלפת חיתול, שהות בשירותים, שימוש במברשות שיניים או שיער, התעסקות עם אוכל וכלי אוכל ושתייה וטיפול בצעצועים.

  3. ניקיון משטחים שבאים במגע עם שתן או רוק של ילדים.

שאלות נפוצות

זהו נגיף ממשפחת ההרפס, השכיח בקרב חלק גדול של האוכלוסייה. במהלך ההריון הוא עלול לעבור לעובר, דבר שעלול לסכן אותו ולכן, חשוב לקבל מידע לגבי דרכי מניעה ולהתייעץ עם הרופא/ה לגבי אופן הטיפול.

במטרה להכיר טוב יותר כל שלב בהריון, כמענה לנושא זה ובכלל, את מוזמנת להיכנס לפירוט שבועות ההריון - שבוע אחר שבוע. במידה ואינך בטוחה לגבי תאריך הלידה המשוער, היכנסי למחשבון תאריך הלידה שלנו ובדקי אותו שוב.

ד"ר ישראל הנדלר הוא סגן מנהל המערך המיילדותי שיבא, מומחה למיילדות הריון בסיכון ואולטראסאונד מיילדותי.

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת המשפחה שלכם. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן לנשים ההרות ולתינוק החדש.