כשאתם פוגשים את התינוק שזה עתה נולד בפעם הראשונה, לא יהיה לכם קל להוריד ממנו או ממנה את העיניים. לאחר שמניתם 10 אצבעות ועשר בהונות, ייתכן שתבחינו בסימנים על הפנים, הראש או באזורים שונים בגוף. לאחר הלידה, יכולים להופיע אצל הרך הנולד כתמים כהים שנעלמים במהרה. במקרים מסוימים, הסימנים הנותרים הם כתמי לידה. למרות שרובם נעלמים עם הזמן, ישנם כתמים שנשארים, חלקם אף דורשים טיפול רפואי. המשיכו לקרוא כדי ללמוד על הסוגים השונים, היכולים להופיע יחד עם לידת התינוק או להתפתח בשלב מסוים בילדותו או בבגרותו.

מהם כתמי לידה?

באותו אופן שכל תינוק הוא ייחודי, כך גם כל כתם לידה. כפי שהשם מרמז, כתמי לידה הם סימנים הקיימים על עור התינוק בלידה. ישנם כתמי לידה שמתפתחים לפני שהוא נולד ונראים לעין בלידה. אחרים ישנם ויחד עם זאת, עדיין לא נראים לעין בלידה עצמה, אלא יופיעו זמן מה לאחר מכן.

הכתמים יכולים להיות שונים זה מזה: יש כתמי לידה שטוחים, אחרים בולטים מעל פני העור; לחלקם צורה קבועה ואחרים עם גבולות א-סימטריים. הם יכולים להופיע ככתמים אדומים על העור או בצבעים רבים ושונים, מצבע חום כהה ועד כחול.

מרבית כתמי הלידה אינם משמעותיים מבחינה רפואית, ישנם שמהווים הפרעה אסתטית ואחרים יתכווצו או יתפוגגו לחלוטין עם התבגרות התינוק. לעיתים נדירות, הכתמים יכולים להיות סימן לבעיה בריאותית בסיסית. אם אתם מודאגים, שוחחו עם הרופא/ה המטפל/ת שלכם.

מהם הגורמים למצב?

הסיבה לרוב כתמי הלידה אינה ידועה, אם כי לעתים הם עוברים בירושה מדור לדור. אין שום דבר שניתן לעשות כדי למנוע הופעתם על עור התינוק. ידוע שהם לא קשורים לטראומת עור כלשהי במהלך הלידה (רק למקרה שאתם תוהים), או נגרמים כתוצאה ממשהו שקרה במהלך ההריון.

סוגי כתמי לידה

ישנם שני סוגים עיקריים של כתמים אצל ילודים: כתמי לידה פיגמנטריים (המכילים פיגמנט) וכתמי לידה וסקולריים.

צבעם של כתמי לידה פיגמנטריים הוא בצבע חום, שזוף או אפור. סוג זה נוצר כאשר יש ריכוז גבוה יותר של תאים המייצרים צבע כהה באזור.

הסוגים הנפוצים של כתמי לידה פיגמנטיים:

כתמי לידה 'קפה או לה' או 'קפה עם חלב' (Café-au-Lait)

נקראים כך על שם המונח הצרפתי Café-au-Lait. כתמים אלו יהיו בצורת אליפסה ובגוונים של חום, ובדרך כלל יופיעו על עור התינוק בלידה או בשנים הראשונות לחייו.

אם לתינוק יש רק כמה נקודות של כתמים מסוג זה, בדרך כלל אין מה לדאוג. במידה וישנם מעבר ל-5 כתמים הגדולים מ - 0.5 ס"מ כל אחד, ייתכן שמדובר על מחלה גנטית הנקראת נוירופיברומטוזיס ומחייבת ברור ומעקב. כתם לידה גדול של 'קפה או לה' עם גבולות א-סימטריים, עשוי להיות קשור למצב גנטי נדיר הנקרא 'תסמונת מקיון'. בקשו מרופא/ה לבדוק את הכתם, במידה ואתם חוששים או מודאגים.

כתמים מונגוליים ((mongolian spot)

כתמי לידה אלו יכולים להופיע בגדלים שונים. צורתם שטוחה וצבעם חום, אפור ולעיתים גם כחול, בדומה לחבורות. כתמי לידה מונגוליים, ממוקמים בדרך כלל באזור הגב התחתון או על הישבן של התינוק. סוג זה נפוץ מאוד אצל תינוקות כהים יותר. במידה וגיליתם כתם לידה מונגולי אצל ילדכם, דעו כי ברוב המקרים הוא ייעלם, לפני שהקטנטן שלכם יגיע לגיל בית ספר.

שומות (Nevi)

השומות בדרך כלל שכיחות (בקרב כ-1% מהיילודים), ויכולות להופיע עם לידת התינוק או מאוחר יותר. הן עלולות לגדול עם התפתחותו וצמיחתו של ילדכם, וצבען יהיה שחור או בגוון חום כהה. למרות שהשומות אינן מזיקות, הן עלולות לעיתים נדירות להתפתח בגיל מבוגר לסוג של סרטן עור הנקרא 'מלנומה', בשלב מאוחר יותר בחיי ילדכם. מומלץ לבדוק את השומות אצל רופא/ה מעת לעת, במיוחד אם שמתם לב לשינוי במראה הכתם.

לעתים רחוקות מאוד, סוג זה של גדל לקוטר הגדול מ-20 סנטימטרים. זה קורה רק בקרב 1 מתוך 20,000 תינוקות. שומות אלו יכולות להיות שטוחות או בולטות מעל פני העור, ועשויות להצמיח שיער. הרופא/ה שלכם, יבדקו שומות אלו, וימליצו באיזו פעולה לנקוט, אם בכלל.

כתמי לידה וסקולריים

הגורם הוא היווצרות ריכוז גבוה של כלי דם באזור ספציפי, דבר שמוביל לכתם בצבע אדום או סגול. כתמי לידה וסקולריים נחלקים לכתמי לידה שטוחים או בולטים מעל פני העור.

סוגים נפוצים של כתמי לידה וסקולריים הם:

המנגיומה של הילדות (strawberry hemangioma)

כתמים אלו, הנקראים גם 'המנגיומת תות', נגרמים מריכוז של כלי דם המצטברים מתחת לעור. בלידת התינוק ייתכן שלא תבחינו בכתם לידה זה, שעשוי במהלך השבועות הראשונים להיראות חיוור או בצבע לבן, לפני שהוא הופך לאדום ובולט לעין. המנגיומה של הילדות אופיינית בקרב 10% מהתינוקות עד גיל חודשיים, ולרוב תופיע עד גיל שבועיים או שלושה.

זה יכול להופיע בכל מקום, בדרך כלל באזור הראש או הצוואר. המנגיומה אצל תינוקות, שכיחה בדרך כלל בקרב הקווקזים, אצל בנות, תאומים, פגים ותינוקות במשקל נמוך. ככל שהתינוק גדל, כך גם כתמי הלידה ילכו ויגדלו, עד לגיל 3-4 חודשים. בגיל בית ספר, הם אמורים להיעלם.

אם אתם מודאגים מההמנגיומה של תינוקכם, פנו לרופא/ה שלכם לבדיקה. זה בדרך כלל אינו דורש טיפול, אך לעיתים ייתכן שיהיה צורך להסירו, במיוחד אם הוא קרוב לעין התינוק, בתוך פיו או גרונו. ייתכן שיהיה צורך להסיר אותו אם הוא מדמם או מזדהם.

לרוב הילדים תהיה רק המנגיומה אחת. במקרים נדירים, עלולות להופיע מאות המנגיומות על גופו, לעיתים אפילו עמוק מתחת לעורו. במקרה זה, הרופא/ה שלכם עשויים להציע טיפול באמצעות topical medication - טיפול בתרופה מקומית הניתנת למריחה או באמצעות תרופות הניתנות דרך הפה, באמצעות הזרקה, טיפול בלייזר או ניתוח. חשוב לבדוק את כל האפשרויות הטיפוליות עם הרופא/ה שלכם.

נבוס סימפלקס (salmon patch)

יש לא מעט שמות לכתם זה: טלאי סלמון, עקיצת חסידה או נשיקת מלאך. צבעו ורוד ובדרך כלל הוא מופיע על צווארו, מצחו, עפעפיו העליונים, אפו של התינוק או על השפה העליונה. כתמי לידה אלו שכיחים מאוד ומופיעים אצל יותר מ – 80% מהתינוקות. שכיחותם גדולה בקרב תינוקות בהירים, והם ברוב המקרים נעלמים בשנים הראשונות לחייו של הילד.

כתם יין פורט

מופיעים על פניו או צווארו של התינוק. צבעם אדום כהה או סגול וצורתם א-סימטרית ושטוחה. כתם יין פורט נגרם כתוצאה מהפרעות בכלי הדם, ומופיע מתחת לעור. סוג זה של כתם לידה אינו דוהה בדרך כלל, אלא הופך לכהה עם הזמן. כתם יין פורט לא נעלם ללא טיפול כלשהו, ולעיתים מעיד על בעיה מורכבת יותר, הדורשת בירור רפואי.

ישנה אפשרות לטיפול באמצעות pulsed dye laser, במטרה להפחית את הסיכוי שכתם יין פורט יתכהה בגיל ההתבגרות ובחיים הבוגרים. חשוב להתייעץ עם הרופא/ה שלכם, כדי לקבל מידע נוסף על אפשרויות הטיפול, כולל אישור לבצע גם את הטיפול באמצעות לייזר.

כאשר כתם יין פורט ממוקם ליד העין, המצח או הקרקפת, זה עלול להעיד על משהו חריג במוח הנקרא 'תסמונת סטורג-וובר' - הפרעה נוירולוגית נדירה מאוד הקשורה לגלאוקומה, פרכוסים, התקפים, עיכוב התפתחותי ולקויות למידה. אבחון יכול להיעשות על ידי בדיקות הדמיה מוחית בהפניית רופא/ה, כך גם לגבי המלצה על טיפול, שעשויי לכלול שימוש בלייזר או הסרת כתם הלידה.

למרות שישנם סוגים שונים של כתמי לידה, שלעיתים יכולים להעיד על מצבים מסוימים ואף להוביל לטיפול, מרביתם אינם מזיקים לחלוטין, ואחרים אף דוהים תוך מספר שנים. אם אתם מודאגים בשלב זה או אחר מכתם לידה מסוים - גודלו, צורתו או המראה החריג שלו - פנו לרופא/ה שלכם לקבלת ייעוץ. זכרו שבדומה לנמשים, צבע השיער וצורת האף של הקטנטן או הקטנטנה שלכם, כתמי לידה הם דרך נוספת שהופכת אותו או אותה למיוחד/ת. כחלק מהדאגה לעורו העדין של התינוק, אנו משקיעים מאמצים רבים בפיתוח מוצרים שיאפשרו שמירה והגנה על הקטנטן או הקטנטנה שלכם. מוזמנים להכיר את מגוון החיתולים והמגבונים של פמפרס, שיכולים לעזור לכם לשמור על עורו נעים ונקי. כדאי גם לקבל מידע חשוב על הטיפול בעור התינוק כחלק משגרת היום יום, כולל תופעות של פריחה וקשקשים על הקרקפת כדוגמת סבוריאה ואטופיק דרמטיטיס. ד"ר עדי קליין מנהלת אגף הילדים מרכז רפואי הילל יפה, ויו״ר חיפ״ק (חברה ישראלית לפדיאטריה קלינית).

האמור לעיל אינו מחליף ייעוץ רפואי של רופא/ת ילדים או המשפחה. יש לבדוק ולוודא את ההמלצות לעיל והרלוונטיות שלהן בקרב ילדים והורים.