ישנן תקופות במהלכן אנחנו נשארים זמן רב בבית, בין אם מדובר בחופשות ארוכות, ימים מאתגרים או כל סיטואציה שדורשת מאתנו להעשיר את הילדים שלנו באופן יצירתי. לעיתים חשוב שנשלב משחקים חינוכיים בנוסף לשגרת הגן או בית הספר היסודי, במהלכה הם לומדים ונחשפים לתכנים חדשים ומידע מעניין. אם החלטתם לשלב לימודים ומשחקים בבית, יש לנו עבורכם מגוון פעילויות לפעוטות, ילדים ותלמידים בגילי היסודי - שכוללות משחקים חינוכיים שאפשר לרכוש בחנויות, באינטרנט, להוריד בקישורים המצורפים מטה או להכין ממוצרים ואביזרים שיש בבית,המשלבים משחק והעשרה, לשעות של כיף... וגם שילמדו מזה משהו.

פעוטות

ישנן כמה דרכים מאוד מהנות, להעשיר את עולמם של הקטנטנים, בני 2-3, ולהציע להם משחקים לימודיים בזמן שכולכם בבית:

לימוד צבעים.

נתחיל עם החומרים שיש לכם בבית: סירים, קופסאות גדולות, שמיכות וכל מוצר בעל צבע אחיד. סדרו את כל החפצים בשורה והתחילו לחזור על הצבע של כל פריט. אם הילד מצליח לזהות את הצבע הנכון, נסו להרבות בשבחים (כולל מחיאות כפיים ושימוש בביטוי 'כל הכבוד'). כאשר יש טעות, הסבירו והמשיכו הלאה. פעילויות יצירה עם צבעי ידיים, גם אם קצת מלכלכת, יכולה לעזור לילדים ללמוד את שמות הצבעים והגוונים וגם לאפשר להם ליצור משהו משלהם, שיכול להפוך למזכרת נפלאה לכולכם.

לוטו.

משחק לוטו פירות וירקות, לוטו חיות, לוטו מטבח ועוד – יכולים לעזור לכם ללמד את הקטנטנים שלכם, בדרך מאוד מהנה על משפחות מילים, צבעים, חפצים ועוד. משחק הלוטו, כולל גם כמה דרגות קושי, בהתאם לגיל הילד, בשלותו ויכולותיו הקוגניטיביות.

לוח צורות מעץ.

המגוון הרחב של לוחות מסוג זה, מציע משחקי למידה של צורות וצבעים. כל משחק בנוי אחרת כשהמטרה היא אותה מטרה. ישנם משחקים בהם יכול הפעוט להשחיל צורות גאומטריות למוטות עץ, לחבר יחד כמה צבעים או להתאים צורות גיאומטריות למקום המתאים.

ילדים בגיל הרך

את הילדים הגדולים יותר, אפשר לאתגר עם משחקי למידה בכמה שלבים, בהתאם לאופי הילד ורמת התפתחותו.

משחקי סקוצ'י.

משחק המציע התאמת דמויות למצבים, צבעים לתמונה ועוד, באמצעות סקוץ' רב פעמי שניתן להרכיב מחדש במקומות שונים של לוחות המשחק. המשחק מאפשר עבודה על המוטוריקה העדינה, תפיסה חזותית והפעלת יצירתיות ודמיון, וכולל מגוון רחב של תחומים, החל מחדרים בבית, נסיעה של רכבת, רצפים של בוקר, מספר וכמות ועוד.

לוח ציור וחשבונייה.

לוחות ציור ולימוד דו צדדים (קטנים או גדולים עם רגלים תומכות), כוללים שני צדדים: מצד אחד לוח מחיק ובצד השני, לוח וגיר. ישנם לוחות משודרגים, המציעים גם חשבונייה או כן ציור.

ספרי לימוד אלקטרוניים.

ספרים מסוג זה מציעים משחקי למידה וקריאה אינטראקטיבית, הכוללת צלילים, מראות ועוד אלמנטים, המאפשרים לילדים להפעיל את חוש המישוש, הראייה והשמיעה ולקרוא בדרך אחרת. כך גם לגבי הלפ-טופ הנייד הראשון או טאבלט לקטנטנים - משחקים דמויי מכשירים אלה, שעוזרים לילד ללמוד מספרים, אותיות, להכיר דמויות של חיות, אביזרים שונים ועוד.

גילי בית ספר

ילדים גדולים יותר, בדרך כלל יודעים לזהות מספרים ואותיות ואם מדובר על כיתות גבוהות יותר, גם קרוא וכתוב ואפילו את לוח הכפל או את הABC. ישנם מגוון משחקים שתוכלו ליצור בבית או לרכוש באתרי האינטרנט, שמשלבים הנאה ולימוד בהתאם לגיל הילד, הכיתה בה הוא לומד ורמתו.

השחלת טבעת לחרוט (אפשר לקנות או להשתמש במה שיש בבית).

כל ילד או הורה מחזיק בכמה טבעות, באותו מרחק מהמוטות. המטרה היא להשחיל כמה שיותר טבעות בזמן מסוים ועם הערך הכי גבוה. על כל חרוט תוכלו לרשום מספר בתחום ה100 או ה1000 וגם יותר, בהתאם לגיל הילד. בצורה כזו, תיהנו ממשחק מאתגר וגם מעשיר שיאפשר לילד לעבוד על דיוק, קואורדינציה, זריזות והכרת תרגילים ומספרים.

פעולות חשבון ולוח הכפל – DIY

למידת פעולות חשבון כמו חיבור/חיסור או לוח הכפל, יכולה להפוך לאתגר מורכב ועבור הילדים, גם בלתי אפשרי. עם כמה חומרי גלם בסיסיים והמון רצון טוב, תוכלו לבנות בעצמכם משחק מהנה ומעשיר.

אפשרות אחת היא לבנות גלגלת הבנויה משני עיגולים, המחוברים עם נעץ או סיכה. חשוב שאופן החיבור, יאפשר לשני העיגולים להסתובב. באחד, רשמו תרגילים ובשני תוצאות. ברגע שהילד מצליח להתאים את התוצאה לתרגיל הוא מקבל נקודה. לפני שאתם מתחילים לשחק, תנו לו תמריץ כדוגמת: כל 10 נקודות שצבר מזכות אותו בזמן מסך (הכולל סרטונים ומשחקים בנושא לוח הכפל כמובן), או זמן איכות עם אבא או אמא וכדומה.

דרך נוסף ללימוד מהנה של לוח הכפל או כל פעולת חשבון אחרת שתרצו לתרגל, היא יצירת משחק הזיכרון. הכינו זוגות של כרטיסיות, קלף אחד מציג תרגיל והשני את הפתרון. מטרת המשחק היא גם לפתור וגם לזכור וכך, לאסוף כמה שיותר זוגות קלפים.

משחקי קופסא

משחקי קופסא יכולים לעודד מגוון כישורים וגם לאפשר פעילות מהנה לכל המשפחה. משחקים המציעים רכישת רחובות ומלונות, הרכבת אותיות ממילים, רביעיות במגוון נושאים (שגם מאפשרת להם ללמוד קרוא וכתוב או הכרת המספרים/אותיות באנגלית), משחקי ארץ עיר (בין אם כמשחק קופסא או פשוט עם נייר ועט) ועוד.

בול פגיעה או ארבע בשורה

בול פגיעה - משחק חשיבה המיועד לשני שחקנים, שמטרתו זיהוי הסדר והצבעים של החיילים שהעמיד היריב.

ארבע בשורה אחת - משחק חשיבה המיועד לשני שחקנים, שמטרתו לסדר ארבעה אסימונים בצבע שלך ברצף (ולא של היריב) בשורה, לרוחב, לאורך או באלכסון, לפני שהיריב יקדים אותך.

שני המשחקים יכולים לפתח את החשיבה, היכולת האסטרטגית, ההבנה, אופן הסקת מסקנות ועוד.

במידה ואתם מחליטים גם לשלב זמן מסך, עם בקרה הורית ושליטה שלכם, תוכלו למצוא באתרים השונים משחקים לימודיים לכל הגילים:

פעוטות

הערוץ של לולי- https://www.luli.tv/משחקים/

פאזלים- https://apps.apple.com/il/app/פאזלים-משחקי-למידה-לילדים/id1104890554?l=iw

הערוץ של לולי- https://www.luli.tv/משחקים/

הגיל הרך

אתר זולו- https://www.zoolo.co.il/games/Games4infants.asp

הערוץ של לולי- https://www.luli.tv/משחקים/

הסוד של מיה (מט"ח – המרכז לטכנולוגיה חינוכית)- https://sodmaya.co.il/

ילדים בגיל בית ספר יסודי

מיק מק- https://www.mikmak.co.il/

עת הדעת (משרד החינוך)- http://timetoknow.co.il/language/he/main/

עשר אצבעות- https://www.matific.com/isr/he/home/

חשוב לשים לב כי ישנם אתרים שמציעים את המשחקים בחינם ואחרים, בתשלום.

רוב המשחקים, יכולים לשמש כבסיס נהדר ללימוד, קריאה, כתיבה, ביטוי יכולות מתמטיות, שימוש במוטוריקה עדינה ועוד. ישנם משחקים חינוכיים ייעודים שאמורים למלא מטרות מסוימות ואחרים, עם קצת יצירתיות יכולים לאפשר למידה והנאה. ישנם משחקים שתוכלו להרכיב לבד בבית, עם קצת יצירתיות והמון מוטיבציה ואת האחרים, ניתן להזמין כיום אונליין ממגוון אתרי צעצועים ברשת. במידה ואתם עובדים מהבית, קבלו מאתנו את המדריך המלא לעבודה מהבית כדי שכולם יהיו מרוצים. כך תוכלו לשלב שעות עבודה פרודוקטיביות עם זמן איכות, הכולל גם פעילויות עם הילדים בבית.

בהצלחה!