במהלך השליש הראשון להריון, את עלולה לסבול ממגוון תופעות הריון כגון סחרחורות בהריון, עייפות בהריון או עילפון. זה לא מפליא! בשלב זה, הגוף שלך עדיין מצוי בתהליכי הסתגלות לשינויים הכרוכים ביצירת חיים חדשים. יש נשים שירגישו סחרחורות בהריון כולל סחרחורות בשכיבה או סחרחורת בזמן עמידה במהלך כל תקופת ההריון, ויש נשים שימשיכו לסבול מהתופעה גם אחרי הלידה. מי שסובלת מאנמיה או מתופעה של  דליות או ורידים, עלולה להיות בעלת רגישות גדולה יותר למצב של סחרחורות בהריון.

הגורמים למצב של סחרחורות בהריון

  • עלייה ברמת ההורמונים, הגורמת להתרחבות כלי דם, הינה הסיבה המרכזית למצב של סחרחורות בהריון, סחרחורת בשכיבה או עייפות בהריון. מצד אחד, העלייה ברמת ההורמונים עוזרת להגביר את זרימת הדם לעובר. יחד עם זאת, היא יוצרת האטה של זרימת הדם בעורקים שלך. בפועל, עלולה להיווצר ירידה בלחץ הדם שיכולה לגרום לתופעה של סחרחורות בהריון.

  • סיבה אפשרית נוספת למצב של סחרחורות בהריון או עייפות בהריון, היא טמפרטורה גבוהה ואוויר דחוס היוצרים תחושת מחנק, לכן חשוב להימנע מללבוש בגדים חמים שעלולים להעלות את טמפרטורת הגוף. סחרחורות בהריון נגרמות גם על ידי רמות נמוכות של סוכר בדם, שנוצרות כתוצאה מהסתגלות הגוף לשינויים והאתגרים שמציב ההריון.

  • במהלך השליש השני, הרחם הגדל מפעיל לחץ על כלי הדם ועלול להוביל למצב של סחרחורות בהריון, כאבי ראש ועייפות.

  • גם אחרי הלידה את עלולה להמשיך ולסבול מתופעות של סחרחורות בהריון, סחרחורת בשכיבה, סחרחורת וכאבי ראש וגם סחרחורות בזמן עמידה. הרגשה של עייפות בהריון, עלולה להימשך במהלך תקופת משכב הלידה וגם לאחר מכן.

האם ניתן למנוע מצב של סחרחורת בהריון?

ישנם מקרים בהם ניתן למנוע או לפחות להפחית תופעות לוואי של הריון כמו סחרחורות וכאבי ראש, עייפות בהריון או אפילו סחרחורת בשכיבה. הנה כמה טיפים להורדת תדירות התקפי הסחרחורות:

  • הקפידי לקום לאט ממצב של ישיבה או שכיבה, כשאת מרגישה סחרחורת בשכיבה

  • הימנעי מאמבטיות או מקלחות חמות

  • השתדלי לשכב כמה שפחות על הגב, החל מאמצע השליש השני להריון

  • לבשי בגדים נוחים ורפויים, כדי למנוע את הגבלת זרימת הדם

  • הימנעי מעמידה ממושכת שעלולה להוביל למצב של סחרחורות בעמידה. במידה ואת חייבת לעמוד זמן רב, ודאי כי את נמצאת מפעם לפעם בתזוזה

איך ניתן לטפל במצב של סחרחורות בהריון?

מה לעשות כשאת מרגישה סחרחורות בהריון, שמתבטאות בהרגשת חולשה, עייפות בהריון או סחרחורות בשכיבה? חשוב שתקפידי להיות זהירה באופן כללי, במיוחד אם את מרגישה שאת עומדת להתעלף. כאשר אינך במיטבך, שבי או שכבי, והורידי את הראש בין רגליך. קחי נשימות עמוקות, שחררי בגדים הדוקים ואווררי את המקום בו את נמצאת. הרמת הרגליים תאפשר לך להגדיל את זרימת הדם למוח. אם אין מקום לשכב או לשבת, את יכולה לכרוע על ברך אחת ולהתכופף קדימה, באותו אופן בו את קושרת את שרוכי הנעל. אם את מרגישה סחרחורות, הימנעי מנסיעה, פעילות גופנית, טיפול בחומרים מסוכנים או כל מצב שעלול לעודד נפילה ופגיעה בעצמך או בעובר. גם עייפות בהריון עלולה להיות מסוכנת ולהוביל למצבים שעלולים לסכן את שניכם.

סימני אזהרה שמחייבים טיפול מידי במצב של סחרחורות בהריון

במידה ומצב של סחרחורות בהריון מלווה בדימום בנרתיק עליך לפנות לצוות הרפואי באופן מידי. במקרים מסוימים, הדבר יכול להעיד על הריון חוץ רחמי או שלית פתח. מצב נוסף שדורש טיפול מידי הוא מצב של סחרחורת מתמשכת או סחרחורת המלווה בראייה מטושטשת, או דפיקות לב מואצות. ייתכן ומדובר בסימפטומים של אנמיה חמורה או של מחלה אחרת, שעלולה להיות בעלת השפעה על ההריון שלך.

כמה טיפים נוספים לדרך, להתמודדות עם סחרחורות בהריון, כולל סחרחורת בשכיבה

  • הימנעי מלבישת בגדים העשויים מצמר, עור או זמש. העדיפי תמיד כותנה

  • השתדלי לצרוך מזונות עשירים בברזל

  • שתי הרבה, במטרה למנוע מצב של התייבשות. חשוב שתשתי מעל 2 ליטר מים ביום, במיוחד בתנאי חום קיצוניים

  • קחי אתך תמיד חטיפים כמו פירות או צימוקים, כדי לאכול בשעת הצורך, וכך תוכלי להגדיל את רמות הסוכר בדם

  • השתדלי לשלב חלבון בכל ארוחה, כדי לשמור על רמות הסוכר בדם

חשוב שתדעי מה עובר על גופך בכל שלב בהריון, כדי שתוכלי להתמודד עם כל מצב שתחווי, כמו סחרחורות בהריון, בעמידה ואפילו סחרחורות בשכיבה. כדי לדעת מה צפוי לך כל שבוע, תוכלי לקרוא על תסמיני ההריון השונים דרך דף שבועות ההריון שלנו. אם את לא בטוחה איזה שבוע את תוכלי לחשב זאת בקלות באמצעות מחשבון ההריון שלנו.

בהצלחה!