וירוס בטן או שלשולים מוגדרים כפעילות מעיים לא תקינה (דלילה או מימית), המתקיימת שלוש פעמים או יותר במשך יממה אחת. בתקופת ההריון זוהי תופעה אחת מני רבות, התורמות לאי הנוחות הכללית. בכל שלב בהריון ובמיוחד כאשר מדובר על שלשולים בתחילת הריון או בהריון ראשון, זה עלול לגרום לך לדאגה. במקרה של שלשולים בהריון וגם של שלשולים וחום, עלול המצב לגרום להתייבשות שעלולה להשפיע על האם ההרה ועל העובר.

שימי לב למצב של שלשולים בתחילת הריון, גם אם את לא בטוחה שאכן התעברת. חשוב לזהות כאבי בטן ושלשולים, וירוס בטן, שלשול חריף, שלשולים וחום, וירוס שלשולים וכל תופעה שעלולה להוביל למצב שמסכן את ההריון או את הלידה ולטפל במידי.

שלשולים בהריון ומה גורם לתופעה של וירוס בטן?

אז מה גורם לשלשול או להתפתחות של וירוס בטן?

  • שינויים הורמונאליים: במהלך תקופת ההריון עובר הגוף שינויים הורמונאליים המשפיעים על מערכת העיכול ועל המצב הנפשי. עקב כך עלולה להיווצר פעילות מעיים לא תקינה המובילה לעצירות או לשלשול.

  • גורמים חיצוניים: נטילת תרופות ותוספי מזון, שינוי תזונתי הנובע מבחילות או ממעבר לאוכל בריא יותר, אכילת מזון חריף בהריון, מזג אוויר חם במיוחד, המשפיע לרעה על כמות הנוזלים בגוף ועוד גורמים סביבתיים, עלולים גם הם לגרום למצב של שלשולים בהריון.

  • זיהום חיידקי או ויראלי.

  • רגישות למזון: בתקופה ההריון, מאכלים מסוימים עלולים לגרום להיווצרות וירוס בטן, כאבי בטן ושלשולים בהריון ולכן, חשוב להימנע מצריכתם בתקופה זו ולעיתים גם בהנקה. ברשימת המאכלים שעליך לבדוק תמצאי: בשר שאינו מבושל, ביצים (צריכתן עלולה לגרם למצב של פגיעת חיידקי סלמונלה בהריון), דגים נאים, מוצרי חלב שאינם מפוסטרים ונקניקים.

  • שתיה: השתדלי להימנע מצריכת אלכוהול והגבילי את מספר כוסות הקפה שאת שותה ביום, לשלוש ואפילו פחות.

שלשולים בהריון כשאת מטיילת ומבלה

בכל הקשור לאוכל, אין ספק שהקרבה לבית מאפשרת נוחות ובטחון בתזונה ובתנאי התברואה. יחד עם זאת, גם כשאת בהריון את רוצה לטייל וליהנות, מבלי לחשוב על שלשולים בהריון. אל תגבילי את עצמך, אבל, תמיד זכרי מאילו מאכלים להימנע גם מחוץ לבית בתקופת ההריון. טיפ קטן – קחי אתך תמיד את רשימת המאכלים מהם את אמורה להימנע והקפידי על הכללים הבאים:

  • בדקי את ארץ היעד, במיוחד כאשר מדובר במדינות מתפתחות כגון: אזור דרום אמריקה, אפריקה, אסיה ואזורים מסוימים במזרח התיכון. באזורים אלה, המקור העיקרי של וירוס בטן ושל שלשולים הוא מגע עם מים או מאכלים מזוהמים.

  • הימנעי משתיית מי ברז בעיקר באזורים בסיכון גבוה, וזה כולל גם צחצוח שיניים או רחיצת פנים.

  • הימנעי מאכילת פירות ללא קליפה.

  • הימנעי מביקור באזורים בהם רמת התברואה ירודה.

גם אם קיימת סבירות נמוכה שאת בהריון ועדיין לא קבלת אישור רשמי, השתדלי כמה שניתן להימנע ממצב של שלשולים בתחילת הריון. החלטת לטייל רגע לפני הלידה, זכרי תמיד מה עליך לעשות כדי להמשיך ליהנות מהמסע מבלי לסכן את עצמך ואת העובר, במקרה של שלשולים בהריון.

מה הסכנה של שלשולים בהריון?

הסכנה המרכזית של שלשולים בהריון היא התייבשות בהריון כתוצאה מאיבוד נוזלים – שעלולה להוביל במקרים הקיצוניים להפלה או ללידה מוקדמת. איך תזהי התייבשות? זה מתחיל עם פנים אדומות, יובש בחלל הפה ובחילה וממשיך עם סחרחורות, הקאות וכאבי ראש. במצבים קיצוניים הכרתך עלולה להיות מעורפלת בהתחלה עד למצב בו את מאבדת את ההכרה לגמרי.

חשוב שתדעי  שייתכנו שלשולים בתחילת הריון ועדיין, ככל שמתקרב מועד הלידה, במיוחד לקראת הטרימסטר השלישי להריון, ייתכן ותגדל התדירות של כאבי בטן ושלשולים.

שלשולים בהריון – מה יכול לעזור?

ברוב המקרים, שלשולים בהריון בין אם שלשולים בתחילת הריון או בטרימסטר השלישי, וירוס בטן, כאבי בטן ושלשולים או שלשולים עם חום, יעברו בתוך כמה ימים.

רוצה לדעת איך לעצור שלשול? הקפידי לצרוך כמות גדולים של נוזלים: מים, מיץ, מרק וכדומה, כדי לחדש את הנוזלים שיצאו מגופך. במידה ואת ממשיכה לסבול מתופעה של כאבי בטן ושלשולים, חשוב שתתייעצי עם הצוות הרפואי שיתכן וימליץ על אנטיביוטיקה. אם וירוס בטן הוא הגורם, אנטיביוטיקה כנראה לא תעזור ולכן חשוב שבכל מצב תעדכני את הרופא/ה שלך ותטפלי בהתאם.

כך או כך, אל תצרכי תרופה לשלשול על דעת עצמך, גם אם מדובר במצב של שלשולים בהריון –בשליש ראשון, בטרימסטר השני בסופו. בכל שלב בו את נמצאת, חשוב שתדעי מה עובר על גופך ולשם כך תוכלי להיעזר בדף שבועות הריון שתכננו במיוחד עבורך. מחשבון הריון יאפשר לך לחשב את מועד הלידה כדי שתוכלי להיערך בהתאם.